top of page
Dyna Sport FXDX 2002 met S&S 510 Cam Chest upgrade Stage 3
Dyna Sport FXDX 2002 met S&S 510 Cam Chest upgrade Stage 3

Dit is de prachtige FXDX van Paulo , die zo uit een showroom lijkt te komen, maar inmiddels alweer bijna 20 jaar oud. Het motorblok is helemaal standaard met een goede 2 in 1 uitlaat van Supertrapp en een CV carberateur met een K&N luchtfilter. Ook zit er in de CV een dynojet kit. Vanwege de km stand ga ik de mechanische spanners bekijken en Paulo wil graag upgraden naar de nieuwere hydraulische kettingspanners. Ik ga een 510 cam chest upgrade van S&S monteren. Met deze kit behouden we de silent chain nokkenas kettingen, maar gaan we wel van mechanische kettingspanners naar hydraulische. Zoals we uit de praktijk weten gaan de hydraulische veel langer mee.

Als je bij een TwinCam snellere nokkenassen gaat monteren dan moet je in de gaten houden welk type TwinCam motor je hebt. Het heeft te maken met het bouwjaar van het blok. Heb je eenTwin Cam van 1999 tot en met 2004 dan is deze voorzien van een rechte dubbele klepveer. De 2005 en 2006 Twin Cam modellen en 2007 tm 2016 zijn voorzien van " Beehive " veren wat een enkele veer is en herkenbaar aan zijn bijenkorf model. De Beehive veer kan meer nokkenas lift aan dan de rechte veer. Als je dus in de oudere modellen Twin Cam een 551 lift wil of hoger met maximaal 585 in een standaard kop dan moet je dus de rechte standaard veren vervangen door zwaardere klepveren. Altijd, geen excuses.

Paulo gaat meer voor de betrouwbaarheid ipv veel meer vermogen en heeft ook geen zin in de extra kosten van klepveren en de montage. Allereerst het demonteren van de onderdelen die vervangen gaan worden. Eerst knip ik de stoterstangen door, omdat dit heel veel werk scheelt en je de tank en klepdeksels dan kan laten zitten. Daarna kan de cam support plaat er uit en de olie pomp. Daarna trek ik de gekooide lagers uit het carter waar de nokkenassen in draaien. De oude spanners van Paulo zagen er na 25000 km nog best goed uit en hadden nog wel 10.000 km mee gekund schat ik.

Als eerste nieuwe lagers in het carter. Daarna pers ik de meegeleverde nokkenaslagers in de cam chest. De 2007 en up Twin Cams hebben hier een glijlager, de oudere Twin Cams nog kogellagers. Op de nokkenas van de achterste cilinder zit een gedeeld lager. De silent chain blijft gewoon zitten, maar de mechanische spanners worden vervangen door hydraulische van S&S. Nadat alles in de plaat gemonteerd is kan de prachtige oliepomp van S&S er in volgens de bekende procedure. Doordat de hydraulische spanner een stuk dikker is dan de mechanische moet je wel 2 ribben uit de cam gear cover weg frezen want anders past deze niet meer. Nu de nieuwe S&S tappets erin uit de kit , daarna de stoterstangen en deze afstellen en klaar ! De motor is nu klaar en kan op de bank om te kijken wat het verschil is en om de carberateur wat bij te stellen. Ik had al een run gedaan voordat de kit er in ging.

image0 6.jpeg

De motor maakt een agressiever geluid, en geeft eigenlijk overal meer power. Van 78 naar 88 pk en ook overal dik 10 Nm erbij. Ik ben er tevreden mee en Paulo ook hoop ik !

Used parts

1) Stage 3 kit Laseur incl afstellen 2400 euro

COVER.JPG

Is there an article about this engine written in Bigtwin?

click here to read. 

If the link doesn't work, then there is no Bigtwin article!

Used Laser Stage : 

bottom of page